img_home

Εκστρατεία ενημέρωσης για την Ατοπική Δερματίτιδα

Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 με ομιλητές, διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου και Μέλη του Δ.Σ. της ΕΔΑΕ.


Τα ΜΜΕ ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον μέσω ρεπορτάζ και δημοσιευμάτων, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμβάλαμε με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια ομαλοποίησης, της πολύ δύσκολης μέχρι σήμερα, διαδικασίας χορήγησης των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ο αγώνας μας συνεχίζεται.

Η ατοπική δερματίτιδα (αλλιώς ατοπικό ή βρεφικό έκζεμα) είναι μια χρόνια, κνησμώδης, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία και έχει πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Προσβάλλει το 10-20% των παιδιών και το 2-4% των ενηλίκων. Η σοβαρή ατοπική δερματίτιδα στην παιδική ηλικία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας σε τροφικά αλλεργιογόνα.


Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν ξηροδερμία και φλεγμονώδη εξανθήματα, τα οποία καλύπτουν εκτεταμένες περιοχές του σώματος με αποτέλεσμα, το δέρμα στα σημεία αυτά, όχι μόνο να πονά και να προκαλεί έντονο κνησμό ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά να είναι και πιο ευάλωτο σε μολύνσεις.


Όσο για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου, στην Ελλάδα ξεκινά ήδη η κυκλοφορία βιολογικών παραγόντων και μικρών μορίων σε χάπια ή ενέσιμη μορφή για τα περιστατικά μέτριας & σοβαρής μορφής ατοπικής δερματίτιδας. Τα συμπεράσματα από τη χρήση τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν μεγάλη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Με τη βοήθεια των φαρμάκων αυτών αντιμετωπίζονται σχεδόν άμεσα τα βασανιστικά συμπτώματά της νόσου, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων, ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες σε εξέλιξη για νέα φάρμακα τα οποία αναμένεται να προσθέσουν επιπλέον αξιόπιστες θεραπείες. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος που μπορεί να κάνει έγκαιρα και έγκυρα τη διάγνωση και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία είναι ο δερματολόγος.

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ Δρ. Ιωάννης Μπάρκης  «Σαν δερματολογική κοινότητα, σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί με τη βοήθεια των σύγχρονων φαρμάκων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε,  με εξαιρετικά αποτελέσματα, τα βασανιστικά κλινικά συμπτώματα του δυσίατου αυτού αυτοανόσου νοσήματος, και έτσι να επαναφέρουμε στην κανονικότητα την πολύ διαταραγμένη ποιότητα ζωής των πασχόντων από ατοπική δερματίτιδα. Για να γίνουν όμως αυτά πράξη, θα πρέπει και η πολιτεία να βοηθήσει σημαντικά στην ομαλοποίηση, της πολύ δύσκολης μέχρι σήμερα, διαδικασίας χορήγησης των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ώστε να γίνει εύκολη και φιλική προς τους θεράποντες Δερματολόγους αλλά και προς τους ταλαιπωρημένους από το νόσημα ασθενείς».


Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία πρωτοστατεί στην εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού γι’ αυτή τη χρόνια, κνησμώδη, φλεγμονώδη νόσο του δέρματος που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο Έτσι, στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία του δερματολογικού ελέγχου και την αναζήτηση κατάλληλης και εξειδικευμένης θεραπείας, η οποία θα τρέξει μέσα στον Σεπτέμβριο στο ραδιόφωνο, τα social media, καθώς και με outdoor διαφήμιση σε στάσεις λεωφορείων πανελλαδικά.


Δείτε κάποιες μόνο από τις δημοσιεύσεις παρακάτω:


ΕΔΑΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης για την Ατοπική Δερματίτιδα – CSRΝews.gr (csrnews.gr)

Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία: Ενημερωτική εκστρατεία για την ατοπική δερματίτιδα (protothema.gr)

Ατοπική δερματίτιδα: Τα συμπτώματα και οι εξελίξεις στις θεραπείες (capital.gr)

Ατοπική δερματίτιδα: Τα νέα φάρμακα αντιμετωπίζουν άμεσα τα βασανιστικά συμπτώματα της νόσου (infowoman.gr)

Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία: Ενημερωτική εκστρατεία για την ατοπική δερματίτιδα – Formedia.gr

Ατοπική Δερματίτιδα: Τι είναι και σε ποιες ηλικίες εκδηλώνεται—Δύσκολη η διαδικασία χορήγησης νέων θεραπειών (enikos.gr)

Ατοπική Δερματίτιδα: Προσβάλλει το 10% με 20% των παιδιών (healthpharma.gr)

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα (iatronet.gr)

Ατοπική δερματίτιδα: Τα συμπτώματα και οι εξελίξεις στις… (shape.gr)

Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία: Ενημερωτική εκστρατεία για την ατοπική δερματίτιδα – e-thessalia.gr

ΕΔΑΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης για την Ατοπική Δερματίτιδα – All About Health

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα (iatronet.gr)

Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία: Εκστρατεία ενημέρωσης για την Ατοπική Δερματίτιδα | Virus.com.gr

ygeiamou.gr | Το site για την καλή Υγεία, την σωστή Διατροφή και την Ευεξία

inin.gr | Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία: Ενημερωτική εκστρατεία για την ατοπική δερματίτιδα

Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία: Ενημερωτική εκστρατεία για την ατοπική δερματίτιδα | ΕΙΔΗΣΕΙΣ 247 – EIDISIS247.GR

https://www.amna.gr/health/article/674511/Eukoli-prosbasi-ton-asthenon-me-atopiki-dermatitida-stis-kainotomes-therapeies-zita-i-EDE

https://www.iefimerida.gr/ygeia/atopiki-dermatitida-prosbasi-se-therapeies-zita-ede

https://healthstories.gr/ygeia-health/58032/atopiki-dermatitida-symptomata-kai-antimetopisi/

https://www.liberal.gr/news/duskoli-i-prosbasi-oson-paschoun-apo-baria-atopiki-dermatitida/471568

https://epiloges.tv/eykoli-prosvasi-ton-asthenon-me-atopik/

https://www.makthes.gr/eukoli-prosvasi-ton-asthenwn-me-atopiki-dermatitida-stis-kainotomes-therapies-zita-i-ede-603867

https://neatora.gr/ekstrateia-enimerosis-gia-tin-atopiki-dermatitida-396028.html

 

 

#YparxeiLysi

#ΕΔΑΕ

#AtopikiDermatitida 

 

www.edae.gr

 

Comments are closed.