Ανδρογενετική Αλωπεκία: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

Η ανδρογενετική αλωπεκία, επίσης γνωστή ως ανδρικού τύπου αλωπεκία, είναι ο πιο συνήθης τύπος τριχόπτωσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ο όρος Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΓΑ) συνοψίζει την σύνθετη αιτιολογία της κατάστασης αυτής, καθότι το «άνδρο-» αναφέρεται στην ορμονική και το «-γενετική» στην κληρονομική παράμετρο της αιτιολογίας της. Το πρόθεμα «άνδρο-» αναφέρεται στα ανδρογόνα (Τεστοστερόνη, Διϋδροτεστοστερόνη) που είναι απαραίτητα να υπάρχουν για να εμφανιστεί η ΑΓΑ. Το πρόθεμα «-γενετική» αναφέρεται στα γονίδια που είναι και αυτά απαραίτητα για να εμφανιστεί η ΑΓΑ. Η ΑΓΑ είναι μία κληρονομούμενη παθολογική κατάσταση και το «γονίδιο της ΑΓΑ» (στην πραγματικότητα δεν είναι ένα γονίδιο, αλλά πολλά, που δεν ξέρουμε ακόμα πόσα και ποια είναι!) μπορεί να κληρονομηθεί είτε από τη μεριά της μητέρας είτε του πατέρα. Είναι μύθος ότι η κληρονομικότητα μπορεί να προέρχεται μόνο από τη μεριά της μητέρας. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το σημαντικό να καταλάβει κανείς είναι πως και τα δύο στοιχεία, ορμόνες και γονίδια πρέπει να συνυπάρξουν στην τριχόπτωση από ΑΓΑ.

Συνεπώς πρόκειται για μια μορφή αλωπεκίας που προκύπτει από έναν συνδυασμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων που προκαλούν συρρίκνωση των τριχοθυλακίων, συντόμευση του κύκλου ζωής της τρίχας και παραγωγή αδύναμων και λεπτότερων μαλλιών.

Η έναρξη, ο βαθμός και η σοβαρότητα της τριχόπτωσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια. Η ΑΓΑ εξελίσσεται με την ηλικία και είναι σταδιακή και αδιάκοπη.

Η ανδρογενετική αλωπεκία αναπτύσσεται προοδευτικά και μπορεί συχνά να οδηγήσει σε εκτεταμένη φαλάκρα στους άντρες και πιο σπάνια στις γυναίκες. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία διάφορες θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την τριχόπτωση και να ενισχύσουν την τριχοφυΐα.

Με τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις, με τα σύγχρονα θεραπευτικά και επεμβατικά μέσα, πραγματικά, τα μαλλιά σας μπορούν να σωθούν!

 

Στους άνδρες

Οι άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία παρατηρούν αρχικά μια μικρή υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής των μαλλιών σε σχήμα “Μ”, που με αργό ρυθμό εξελίσσεται σε ένα πεταλοειδές μοτίβο τριχόπτωσης στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. Αυτή η τριχόπτωση εξαπλώνεται σταδιακά σε ολόκληρη την κεφαλή, εξαιρουμένων των βρεγματικών και ινιακών περιοχών. Αυτό το μοτίβο προκαλείται από τη συρρίκνωση των θυλάκων των τριχών, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση.

 

Στις γυναίκες

Στις γυναίκες, η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλεί συνήθως διάχυτη αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία είναι πιο αισθητή στην κορυφή της κεφαλής. Σε αντίθεση με τους άνδρες, η τριχόπτωση στις γυναίκες δεν οδηγεί συνήθως σε ολική αλωπεκία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε διεύρυνση της χωρίστρας ή σε ορατή αραίωση μαλλιών όταν αυτά τραβιούνται προς τα πίσω. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να παρατηρήσουν αυξημένη απόπτωση μαλλιών κατά το λούσιμο ή το βούρτσισμα.

H Γυναικεία Τριχόπτωση είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε περισσότερες από το 50% των γυναικών άνω των 50 ετών και είναι συχνά συναισθηματικά «ισοπεδωτική» για τις πάσχουσες.

Υπάρχει μία πληθώρα πιθανών αίτιων για την γυναικεία τριχόπτωση. Οι αιτίες ποικίλλουν από την Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία (περίπου 70% των γυναικών με τριχόπτωση) μέχρι παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, το άγχος, την ανεπαρκή διατροφή και κάποιες ασθένειες.

Στις γυναίκες με αραίωση, πολύ περισσότερες από τις μισές έχουν γυναίκα συγγενή 1ου ή 2ου βαθμού με παρόμοιο πρόβλημα. Σε ορισμένες γυναίκες, η Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία συσχετίζεται με αύξηση των ανδρικών ορμονών του φύλου (Τεστοστερόνη και DHT), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργαστηριακές εξετάσεις θα δείξουν φυσιολογικά ορμονικά επίπεδα και στις ανδρικές και στις γυναικείες ορμόνες.

Τέλος, η γυναίκα µε ΓΑΑ πρέπει να καθησυχάζεται πως δεν θα χάσει όλα της τα μαλλιά, αλλά να γνωρίζει πως χωρίς την απαραίτητη ιατρο-φαρμακευτική αγωγή, η ΓΑΑ είναι µια εξελισσόμενη κατάσταση, µε εξαιρετικά μεταβλητό ρυθμό εξέλιξης και για τον λόγο αυτόν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιθετικά από τον Δερματολόγο.

 

Είναι η ηλικία το κύριο αίτιο για την Ανδρογενετική Αλωπεκία;

Η απάντηση στο ερώτημα για το αν η ηλικία αποτελεί κύριο αίτιο για την ΑΓΑ, είναι «όχι». Είναι αλήθεια ότι με την πάροδο του χρόνου η τριχοφυΐα στο τριχωτό της κεφαλής εξασθενεί. Τα τριχοθυλάκια γίνονται πιο αδύναμα και η τρίχα λεπταίνει. Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στους άνδρες (περίπου 60%) από την ηλικία μόλις των 20 ετών.

Το ποσοστό στο γυναικείο φύλο είναι πολύ μικρότερο: 20-25% στις γυναίκες σε ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών. Το γεγονός ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν σε συντριπτικά μικρότερη συχνότητα την ανδρογενετική αλωπεκία, οφείλεται στα οιστρογόνα.

 

Ποια είναι τα αίτια για την Ανδρογενετική Αλωπεκία;

Στους άνδρες

Τα βασικότερα αίτια, στα οποία η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες οφείλει την εμφάνιση της, είναι οι γενετικοί παράγοντες. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική. Προκαλείται από την μετατροπή της τεστοστερόνης σε δι υδρο τεστοστερόνη από ένα ένζυμο που, για κληρονομικούς λόγους, κάποιοι φέρουν και κάποιοι όχι.

Εκτός της κληρονομικότητας, η διαταραχή πιθανώς να οφείλεται και σε άλλα αίτια. Μερικά από αυτά είναι:

  • Στρες
  • Μη ισορροπημένη διατροφή
  • Αλλαγή της εποχής

 

Στις γυναίκες

Η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία οφείλεται σε:

  • Κληρονομικότητα
  • Προ-εμμηνόπαυση
  • Αύξηση ανδροστερόνης, τεστοστερόνης και DHT
  • Ανεπάρκεια σιδήρου
  • Παθήσεις του θυρεοειδούς
  • Αναιμία
  • Διατροφικές ανεπάρκειες και διαταραχές
  • Χρήση φαρμάκων (αντισυλληπτικά, β-αποκλειστές, βιταμίνη Α, φάρμακα για το θυρεοειδή, ηρεμιστικά, γουαρφαρίνη και πρεδνιζόνη)
  • Αυτοάνοσες παθήσεις

Comments are closed.