glen-carrie-LfviizMGKaE-unsplash

Οι 12 μύθοι του Κορωναϊού (COVID-19).

Στην εποχή της επαναφοράς σε μια «νέα» κανονικότητα είναι απαραίτητο να εξαλείψουμε του Μύθους γύρω από τον Κορωναϊό (COVID-19) και να πορευτούμε με σύνεση, προσοχή και ρεαλιστικές πεποιθήσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες. 

Ο Δημήτρης ΜπαλατσούραςΔιευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Τζανείου Νοσοκομείου – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, καταρρίπτει 12 Μύθους και λύνει απορίες, συνηθισμένες και μη,  γύρω από τον Κορωναϊό στο διαφωτιστικό άρθρο που ακολουθεί. 

ΜΥΘΟΣ 1. Η COVID-19 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Πολλοί «ειδήμονες» αμφισβητούν ότι πρόκειται για πανδημία, εμφανιζόμενοι και με βιντεάκια στο Youtube, που έχουν χιλιάδες θεάσεις και αναμεταδόσεις. Κατ’ αυτούς, για να είναι κάποια νόσος πανδημία, θα πρέπει βγαίνοντας από το σπίτι μας να βλέπουμε σωρούς πτωμάτων δεξιά και αριστερά! Κατ’ άλλους θα πρέπει να πεθάνει το 7% του πληθυσμού! Ο ορισμός λοιπόν της πανδημίας, όπως προκύπτει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι μια πάθηση που συμβαίνει σε μεγάλο μέρος του κόσμου, υπερβαίνοντας τα σύνορα των χωρών, όταν αυτό γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα και όχι εποχιακά, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ βαρύτητας, αιτίου ή ανοσίαςΗ Covid-19 λοιπόν είναι πανδημία επειδή μέσα στους πρώτους 2 μήνες από τότε που εμφανίσθηκε εξαπλώθηκε σε 210 Χώρες και αυτόνομες περιοχές, σε όλο τον γνωστό κόσμο! Το μόνο που μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον ΠΟΥ είναι ότι άργησε να κηρύξει την πανδημία.

ΜΥΘΟΣ 2. Η COVID-19 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΓΡΙΠΗ

Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα, o Koρωνοϊός είναι πολύ μεταδοτικότερος και μολυσματικότερος από την γρίπη και πολύ πιο θανατηφόρος. Αλλά ακόμη και μια απλή γρίπη να ήταν, μια ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ γρίπη σε πληθυσμό επίνοσο, δηλαδή χωρίς αντισώματα, θα σκότωνε εκατομμύρια, χωρίς τα μέτρα προστασίας που παίρνουν όλες οι χώρες στον κόσμο. Σε ποια γρίπη η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο, η Ισπανία, έφτιαξαν εξτρά νοσοκομεία; Σε ποια γρίπη η Ιταλία έβγαζε ανθρώπους από μηχανήματα για να σώσει τους νεότερους; Σε ποια γρίπη γέμισαν τα νεκροταφεία, στρατιωτικά οχήματα έβγαζαν παρέλαση τους νεκρούς, ενώ σκάβονταν τεράστιοι λάκκοι για ομαδικές ταφές; Σύμφωνα με την θεωρία της «γρίπης», την οποία υποστήριζε – μέχρι να ανακρούσει πρύμνα, ο πολύς καθηγητής Ιωαννίδης του Stanford, στις ΗΠΑ ο αριθμός των θανάτων θα κυμαίνονταν από 10.000 μέχρι 40.000 το μέγιστο. Σήμερα, παρ’ όλα αυτά τα μέτρα του διεθνούς αποκλεισμού και του lock-down, ξεπέρασαν τους 72.000, με 61.000 θανάτους μόλις τον τελευταίο μήνα! Στην Ευρώπη κάθε χρόνο οι θάνατοι από γρίπη είναι γύρω στις 40.000, εφέτος οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, μόνο στην Ιταλία-Ισπανία-Γαλλία-Αγγλία, σε 2 μήνες ξεπέρασαν τις 110.000! Σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι από γρίπη είναι 110.000 και εφέτος οι θάνατοι από την COVID-19 ξεπέρασαν ήδη τους 260.00! Και όλα αυτά παρά το πρωτοφανές lock-down του ενός τρίτου της ανθρωπότητας, που δεν έχει προηγούμενο. Αρκεί να δει κανείς τις καμπύλες θανάτων σε κάθε χώρα, τις αναμενόμενες και τις πραγματικές λόγω της πανδημίας που ξεφεύγουν απότομα προς τα επάνω και θα καταλάβει την διαφορά. Και λάβετε υπόψιν, ότι για την γρίπη έχουμε εμβόλια, έχουμε φάρμακα (το Tamiflu) και υπάρχει και ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάθε χώρας.

ΜΥΘΟΣ 3. O KOΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΗ

Στοιχεία από γενετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, το Νature, δείχνουν ότι βάσει του γενώματος του ιού, είναι αδύνατον να έχει κατασκευασθεί σε εργαστήριο (https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9 ). Από το ιστορικό της πανδημίας, είναι προφανές ότι και οι Κινέζοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι, και φαίνεται αυτό από τα ισχυρά κατασταλτικά μέτρα που χρησιμοποίησαν για τον έλεγχο της επιδημικής εξάπλωσης του ιού στην χώρα τους. Αυτό όμως για το οποίο πρέπει να κατηγορηθούν, είναι ότι ενώ θωράκισαν την χώρα τους, δεν ενημέρωσαν έγκαιρα την παγκόσμια κοινότητα, δίνοντας λάθος στατιστικά στοιχεία, ξεγελώντας ακόμη και τον ΠΟΥ και αφήνοντας εγκληματικά τον υπόλοιπο κόσμο εύκολη λεία στον κορωνοϊό. Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί σήμερα τον Donald Trump και τον Boris Johnson που κατηγορούν για τα πάντα τους Κινέζους, ενώ και οι ίδιοι ολιγώρησαν σημαντικά στο να πάρουν μέτρα, παρότι είχαν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια διασπορά της νόσου με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στις χώρες τους.

ΜΥΘΟΣ 4. ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ COVID-19 ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Ο κορωνοϊός δεν είναι σαν την γρίπη. Χτυπάει πολλά συστήματα του οργανισμού μας. Εκτός των άλλων, έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με υπερπηκτικότητα (αυξημένο κίνδυνο για σχηματισμό θρόμβων), και επομένως μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, πνευμονική εμβολή, σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας. Επομένως, είναι σωστό να αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις αυτές ο κορωνοϊός μεταξύ των αιτίων θανάτου, και αυτή η τακτική ισχύει παγκοσμίως στην καταμέτρηση των θανάτων από συγκεκριμένες πολύ μολυσματικές ασθένειες, επειδή η ύπαρξη τους αυξάνει πάντα την θνησιμότητα από υποκείμενες νόσους. Επίσης, η αιτία θανάτων σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις, είναι σαφές ότι οφείλονται στον ιό. Εάν π.χ. ένας καρδιοπαθής νοσήσει, απορρυθμιστεί η καρδιά του από τον ιό και λόγω του καρδιακού υποστρώματος πεθάνει, αυτό καθαρά οφείλεται στον ιό, διότι αν δεν υπήρχε ο ιός δεν θα πέθαινε. Στα νέα άτομα που πεθαίνουν και έχει διαπιστωθεί ότι κατά 80% είναι παχύσαρκα, δεν θα πεις ότι αιτία θανάτου είναι η παχυσαρκία! Τέλος, η ίδια τακτική ισχύει και για την καταγραφή των θανάτων από την γρίπη και τον HIV παγκοσμίως. Με τον τρόπο αυτό σίγουρα δεν υποεκτιμούνται οι θάνατοι από Covid. Σε μερικές χώρες η τακτική αυτή δεν ακολουθείται σκόπιμα, ώστε να παρουσιάσουν λιγότερους θανάτους και επομένως καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΜΥΘΟΣ 5. ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ COVID-19 ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Μερικοί συγκρίνουν τους θανάτους από COVID-19 και λένε ότι είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους θανάτους από πολλά άλλα και ανόμοια πράγματα, όπως οι θάνατοι από κάπνισμα, πείνα, εκτρώσεις, κλπ. Τα τεράστια προβλήματα της ανθρωπότητας στον τρίτο κόσμο είναι γνωστά από παλιά, οι εμφύλιοι, η πείνα, οι αρρώστιες. Ας σκεφθεί ο καθένας μας τι κάνει γι’ αυτό. Η μόνη πραγματικά συγκρίσιμη αιτία θανάτου όμως, σήμερα είναι οι άλλες μεγάλες ιογενείς επιδημίες και οι μολυσματικές νόσοι που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως η ΓΡΙΠΗ και παλιότερα οι επιδημίες από τους άλλους κορωνοϊούς, SARS και MERS.

ΜΥΘΟΣ 6. Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ, ΤΟΝ ΕΦΕΡΑΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

Σαν επιχείρημα για αυτό φέρουν την περίφημη ετικέτα της DETTOL, στην οποία αναγράφεται ότι το αντισηπτικό είναι αποτελεσματικό κατά των κορωνοϊών – ετικέτα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Οι κορωνοϊοί, λοιπόν, είναι γνωστοί από το 1960, και οι προηγούμενες μεγάλες επιδημίες στους κορωνοϊούς οφείλονταν, στον SARS-CoV και τον MERS-CoV (ενώ είναι γνωστοί ακόμη 4 κορωνοϊοί με ηπιότερα συμπτώματα). H πανδημία αυτή οφείλεται σε νέο στέλεχος της οικογένειας των κορωνοϊών, τον SARS-CoV-2, που άρχισε να μεταδίδεται στον άνθρωπο στα τέλη του 2019.

ΜΥΘΟΣ 7. Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ

Εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς λέμε ότι τα μέτρα ήταν υπερβολικά. Τα κρούσματα και οι θάνατοι όμως, ήταν ελάχιστα ακριβώς λόγω των έγκαιρων και αυστηρών μέτρων. Γι’ αυτό και μας επαίνεσε όλη η διεθνής κοινότητα. Δείτε τα παραδείγματα στις χώρες που δεν πήραν έγκαιρα μέτρα. Επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αρκετό στοιχείο, μιας και μπορεί να υπάρχουν πολλαπλάσια κρούσματα μη καταγεγραμμένα, σημαντικότερο στοιχείο είναι ο αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού για σύγκριση. Έχουμε λοιπόν: Ισπανία 548, Ιταλία 485, Αγγλία 433, Γαλλία 391, Βέλγιο 720, Ολλανδία 302. Για σύγκριση: Ελλάδα 14! Και σημειωτέων, μερικές χώρες ξεκίνησαν με την απόφαση να μην πάρουν μέτρα και να στηριχθούν στην ανοσία αγέλης, όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία, που τώρα κατηγορούν αποκλειστικά την Κίνα, δίχως να κάνουν την αναγκαία αυτοκριτική τους. Αναγκάστηκαν όμως να αναθεωρήσουν και να προβούν σε lock-down, βλέποντας τις εκατόμβες θυμάτων που θα θρηνούσαν στις χώρες τους. Η Ελλάδα λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων του ΕΣΥ, δεν είχε άλλη επιλογή. Θα άντεχε η Ελλάδα να έχει χιλιάδες νεκρούς; Με τίποτα. Γιατί καλώς ή κακώς στην Ελλάδα δίνουμε ακόμα άλλη αξία στην ζωή των ηλικιωμένων. Αλλά και των νεότερων, έστω και αν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Τι σημαίνει όμως υποκείμενο νόσημα, ένας υπερτασικός, ένας διαβητικός, ένας καρδιοπαθής, μπορεί να ζήσει πολλά πολλά χρόνια, παίρνοντας 1-2 χάπια την ημέρα. Γιατί θα πρέπει να τον καταδικάσουμε σαν άτομο με υποκείμενα νοσήματα; Μπορεί η καραντίνα να έχει, και θα έχει ολέθριες οικονομικές επιπτώσεις, αλλά επιλέξαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή. Και αυτό είναι ένα δείγμα υψηλού πολιτισμού που χαρακτηρίζει τον Έλληνα από τους αρχαίους χρόνους. Όσο για την βλάβη της οικονομίας από την καραντίνα, θα είναι μικρότερη από ότι χωρίς αυτήν και θα το εξηγήσω στη συνέχεια.

ΜΥΘΟΣ 8. Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΦΟΥ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Οι θιασώτες της θεωρίας αυτής υποστηρίζουν κάτι, που ξεκινάει από μια κατά βάση ορθή παρατήρηση. Πραγματικά σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβακία, τα κρούσματα και οι θάνατοι ήταν σε παρόμοιο επίπεδο με την Ελλάδα. Παραγνωρίζουν όμως δύο στοιχεία: 1) Όλες οι χώρες αυτές πήραν ΕΓΚΑΙΡΑ ΜΕΤΡΑ, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, αυστηρότερα από τα δικά μας. Η Αλβανία ήταν η χώρα που πρώτη έκλεισε τα σύνορά της με την χώρα μας, και επανάφερε τους συνταξιούχους γιατρούς της σε ενεργό δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Η Βουλγαρία θέσπισε 28ήμερη καραντίνα αντί της 14ήμερης δικιάς μας, η Τσεχία είχε επιβάλει την γενικευμένη χρήση μάσκας από την αρχή. 2) Το κατόρθωμα της χώρας μας είναι πολύ σημαντικότερο, όμως. Έχουμε πολύ μεγαλύτερες διεθνείς διασυνδέσεις, 4 αεροδρόμια μέσα στα 100 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης με πολλαπλάσια διακίνηση επιβατών, φοιτητικό και επιστημονικό δυναμικό διάσπαρτο όπου γης, μεγάλο δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και δη με την «κορωνο-βόμβα» Ιταλία, με τουρισμό δεκάδες φορές περισσότερο σε όλες τις εποχές του χρόνου, με στρατόπεδα και δομές προσφύγων και μεταναστών. Η σύγκριση είναι τουλάχιστον αφελής και δεν θα πρέπει να μειώσουμε το κατόρθωμα της χώρας μας και του λαού μας, εμείς οι ίδιοι.

ΜΥΘΟΣ 9. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

Πολλοί έχουν αρχίσει να εκθειάζουν τελευταία το Σουηδικό μοντέλο, δηλαδή απουσία ουσιαστικά μέτρων, αλλά μόνο συστάσεις. Καταρχήν ας δούμε τι επιτυχία είχε το μοντέλο αυτό: 2850 θάνατοι συνολικά με 283 θανάτους/1 εκατομμύριο πληθυσμού, από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Λάβετε επίσης υπόψιν, ότι η Σουηδία είναι μια χώρα που έχει ίδιο πληθυσμό με εμάς, με κατά πολύ μικρότερες πόλεις, πολύ αραιοκατοικημένη, με έκταση 3.5 φορές μεγαλύτερη, δίχως στρατόπεδα προσφύγων και με ανθρώπους ελάχιστα κοινωνικούς σε σχέση με εμάς, χωρίς την οικογενειακή συμβίωση ηλικιωμένων/νέων που στην χώρα μας είναι κανόνας. Επίσης, διαθέτει πολύ καλύτερο εθνικό σύστημα υγείας και έχει ήδη αυξήσει κατά πολύ τις κλίνες της ΜΕΘ. Αν λοιπόν εφαρμόζαμε το μοντέλο αυτό στην χώρα μας, με το δικό μας υποβαθμισμένο σύστημα υγείας, να είστε βέβαιοι ότι οι θάνατοι δεν θα ήταν μόνο 3.000 χιλιάδες, αλλά πολλαπλάσιοι! Αν μας άφηναν να πηγαίνουμε στη δουλειά μας και να συνεχίζουμε τη ζωή μας κανονικά, είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θα επαναστατούσαν επειδή μπροστά στην οικονομία δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές. Τώρα, γκρινιάζουν για το αντίθετο. Το χειρότερο είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι θα γκρίνιαζαν και στις δύο εκδοχές!

ΜΥΘΟΣ 10. Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ

Πολλοί παρουσιάζουν την θεωρία αυτή εδώ και καιρό στο Facebook. Άκουσα δε τις ημέρες αυτές και έναν δημοσιογράφο στην τηλεόραση, που μετά την αρχή της οικονομικής κρίσης της χώρας μας είχε περάσει για χρόνια στην αφάνεια, και βρήκε τώρα πάλι την ευκαιρία για να αναδειχθεί στην δημοσιότητα, κυριολεκτικά ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΠΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝ! Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς, η καραντίνα θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική κρίση, με επακόλουθο κλείσιμο επιχειρήσεων, μαζικές αυτοκτονίες, θανάτους από πείνα και άλλες αρρώστιες, πολλαπλάσιους από εκείνους του κορωνοϊού. Ότι θα ακολουθήσει μεγάλη οικονομική κρίση είναι βέβαιο, αλλά η κρίση αυτή θα είναι παγκόσμια. Είναι δυνατόν κανείς να πιστεύει, όσο ανόητος και αν είναι, ότι αν δεν ακολουθούσαμε τα μέτρα αυτά θα αποφεύγαμε την οικονομική κρίση; Ότι η οικονομία μας θα άνθιζε εν μέσω πολλών χιλιάδων θανάτων, με την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου η πανδημία θερίζει όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης; Ότι σε μια χώρα που θα επικρατούσε ο θάνατος και η αρρώστια, χωρίς σοβαρές υποδομές υγείας, θα έρχονταν να μας επισκεφθούν κάποιοι τουρίστες, μιας και στην ουσία το κεφάλαιο της οικονομίας της χώρας μας είναι ο τουρισμός; Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ. Δεν ξέρω αν τελικά θα τα καταφέρουμε. Αλλά μια χώρα coronavirus-free, η οποία προσφέρει ένα περιβάλλον ασφάλειας, είναι η μόνη πιθανότητα για να ξαναρχίσουν να μας επισκέπτονται τουρίστες το καλοκαίρι, έστω και για μια περιορισμένη χρονικά τουριστική περίοδο.

ΜΥΘΟΣ 11. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ, ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥΝ, κλπ.

Έχω βαρεθεί να βλέπω ατέλειωτες θεωρίες από γραφικούς συνωμοσιολόγους να κυκλοφορούν και να εξαπλώνονται στο διαδίκτυο. Αν πρόκειται λοιπόν για παγκόσμια συνωμοσία, δεν έχω ξαναδεί χειρότερα οργανωμένη συνωμοσία. Όταν οι ηγέτες κάθε χώρας είναι σε αμηχανία για το πως θα αντιδράσουν, όταν άλλα λένε την μια και άλλα την άλλη, όταν την μια δεν παίρνουν μέτρα και την άλλη αναγκάζονται να προβούν σε καραντίνα. Δύο πράγματα είναι ολοφάνερα: 1) Η πανδημία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τους έπιασε όλους εξαπίνης, απροετοίμαστους και πρόχειρους. Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας, έχοντας σημαντική εμπειρία από μεγάλες επιδημίες στο παρελθόν, τα πήγαν πολύ καλύτερα. 2) Το κύριο μέλημα των ηγετών δεν είναι να μας κρατήσουν κλεισμένους, αλλά να μας επαναφέρουν το συντομότερο στην κανονική ζωή, ώστε να αποκατασταθεί η οικονομία χωρίς μεγάλο πλήγμα. Πως τώρα αυτά συμβιβάζονται με την παγκόσμια συνωμοσία εγκλεισμού και στέρησης των ελευθεριών μας, εγώ δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Όσον αφορά τον εμβολιασμό, γράφεται από διάφορους γραφικούς, ότι έχουν ήδη έτοιμα τα εμβόλια, θα μας αλλάξουν το DNA, θα μας ακτινοβολήσουν με το 5G, θα μας βάλει «τσιπάκια» o εκπρόσωπος του κακού Bill Gates (που σημειωτέον ότι το φιλανθρωπικό του ίδρυμα έχει δωρίσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια, αλλά σήμερα το κύριο μέλημά του είναι να βάλει «τσιπάκι» στην κυρία Σούλα από τα Πετράλωνα). Όλα αυτά είναι ανάξια απαντήσεως και σχολιασμού. Εξαιτίας της ανοησίας των αντιεμβολιαστών, αρρώστιες που είχαν εξαφανιστεί επανακάμπτουν και υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι. Από τους χιλιάδες ετήσιους θανάτους από γρίπη, το 80-90% θα είχαν αποφευχθεί αν είχε γίνει το εμβόλιο.

ΜΥΘΟΣ 12. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Υπάρχει και η κατηγορία όχι των θρησκευόμενων και πραγματικά πιστών, αλλά των θρησκόληπτων. Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν, όλα τα περιοριστικά μέτρα θέλουν να καταρρακώσουν την Εκκλησία μας και την ορθόδοξη πίστη μας, μην αφήνοντάς μας να γιορτάσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση. Είναι φανερό βέβαια, ότι δεν πρόκειται για θέμα θρησκειών, η πανδημία είναι παγκόσμια και έχουν κλείσει οι χώροι θρησκευτικής λατρείας σε όλο τον κόσμο, για να μην γίνεται συγχρωτισμός, ναοί, τζαμιά, παγόδες. H Σαουδική Αραβία έκλεισε τα τζαμιά στη Μέκκα και την Μεντίνα και όλοι είδαν τις τελετές του Βατικανού για το Πάσχα με τις άδειες εκκλησίες και τον Άγιο Πέτρο. Υπάρχει συνωμοσία και κατά του Καθολικισμού και του Ισλαμισμού λοιπόν, και από ποιους;

Εκ Μέρους της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

ww.edae.gr

Comments are closed.