Κοινές παθήσεις του τριχωτού

Αυτές οι παθήσεις συνήθως εμφανίζονται όταν ένα άτομο έχει ακόμα πολλά μαλλιά και συχνά παραμένουν όταν ξεκινάει η τριχόπτωση λόγω της ανδρικής Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (ΑΓΑ) ή της γυναικείας Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (ΓΑΑ).

Σμηγματόρροια – λιπαρό δέρμα, τριχωτό και μαλλιά

Η αίσθηση της «λιπαρότητας» στο δέρμα, στο κεφάλι και στα μαλλιά είναι ενοχλητική για όλους και ενίοτε είναι απωθητική και για τα άτομα ολόγυρά μας. Σε ένα βαθμό, η αντίληψη της «λιπαρότητας» είναι ένα προσωπικό ζήτημα και δεν μπορεί πάντα να μετρηθεί με αντικειμενικό τρόπο, αν πράγματι δηλαδή υπάρχει υπερβολική παραγωγή σμήγματος ή αν κάποιος απλά θεωρεί τα μαλλιά του πολύ λιπαρά χωρίς να είναι. Η αίσθηση της λιπαρότητας στα μαλλιά μπορεί επίσης να σχετίζεται με την παραμονή ή αποσύνθεση κάποιων καλλυντικών προϊόντων για τα μαλλιά (λακ, ζελέ, κ.τ.λ.) ή με τη συγκέντρωση υπό-προϊόντων της έντονης εφίδρωσης του τριχωτού σε συνδυασμό με την εφίδρωση.

Η έντονη παραγωγή σμήγματος ονομάζεται Σμηγματόρροια και συνήθως συμβαίνει κατά την εφηβεία, κορυφώνεται αυτή την περίοδο και στη συνέχεια η παραγωγή σμήγματος συνήθως υποχωρεί, καθώς μεγαλώνει το άτομο και «αυτό-ρυθμίζονται» οι ορμόνες του φύλου. Η Σμηγματόρροια μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση λιπαρότητας στα μαλλιά. Όμως, σε αντίθεση με τη Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα, η λιπαρότητα στη Σμηγματόρροια δεν σχετίζεται με δημιουργία κρούστας, με φλεγμονή ή με έντονη φαγούρα. Η αιτία της έντονης Σμηγματόρροιας θα πρέπει να διαγνωστεί από έναν Δερματολόγο, προκειμένου να αποκλείσει επιβαρυντικούς παράγοντες (ισχυρά σαμπουάν, ερεθιστικά καλλυντικά, κ.τ.λ.), συνοδές παθήσεις και να καθορίσει την κατάλληλη αγωγή.

 

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα

Η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα είναι μία συνηθισμένη, χρόνια πάθηση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, από τη βρεφική μέχρι τη γεροντική ηλικία. Οι περίοδοι που κορυφώνεται η εμφάνισή της είναι οι πρώτοι 3 μήνες της ζωής, όταν η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα είναι γνωστή ως «βρεφική νινίδα» και ξαναεμφανίζεται στις ηλικίες από 30-70 ετών.

Η αιτία της Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας δεν είναι πλήρως γνωστή. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που σχετίζεται με την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και με άγνωστους επιβαρυντικούς παράγοντες.

Τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας είναι:

  1. η έντονη λιπαρότητα του τριχωτού και των μαλλιών,
  2. λιπαρές, κιτρινωπές νιφάδες που καταλήγουν να γίνονται κρούστες και καλύπτουν κόκκινες, φλεγμονώδεις και υγρές περιοχές του δέρματος του κεφαλιού,
  3. έντονη φαγούρα στην περιοχή που πάσχει.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα επεκτείνεται στα βλέφαρα, στα μάγουλα και στις αύλακες στα πλάγια της μύτης. Η έντονη φαγούρα προκαλεί έντονο ξύσιμο το οποίο ενισχύει τη φλεγμονή και μπορεί να «ανοίξει το δρόμο» σε δευτερογενείς μολύνσεις από βακτήρια και μύκητες που βρίσκονται ήδη πάνω στο δέρμα. Οι πιο σοβαρές μορφές Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας μπορεί να μοιάζουν με την Ψωρίαση, ή, ακόμα και να συμπίπτουν σε μία πάθηση που λέγεται “Sebopsoriasis”.

Από τις παθήσεις αυτές, Σμηγματόρροια και Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα, η τελευταία είναι πιθανότερο να είναι πιο σοβαρή και συνήθως πρέπει να διαγνωστεί και να δοθεί αγωγή από ειδικό Δερματολόγο. Η αντιμετώπιση της Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας συνήθως περιλαμβάνει την καθημερινή χρήση ειδικού σαμπουάν, που θα έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό. Επιπλέον μορφές αγωγής εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της πάθησης, όπως αυτή διαγιγνώσκεται από τον Δερματολόγο. Αν και δεν μπορεί να θεραπευθεί πάντοτε πλήρως και οριστικά, η Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα είναι γενικά αντιμετωπίσιμη και συνήθως μπορεί να ελεγχθεί με την τακτική χρήση της συνταγογραφούμενης αγωγής.

 

Comments are closed.