Αλωπεκία από Έλξη
Η Αλωπεκία από Έλξη προκαλείται από χρόνια έλξη (τράβηγμα) των τριχών και παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες που χρησιμοποιούν χτενίσματα στα οποία τραβιόνται πολύ τα μαλλιά. Εμφανίζεται κυρίως κατά μήκος της πρόσθιας γραμμής τριχοφυΐας (hairline), εκεί που ξεκινάν τα μαλλιά στο μέτωπο. Άνδρες που χρησιμοποιούν πρόσθετα (περούκες) που «κολλιούνται» σε περιοχές με υπάρχοντα μαλλιά μπορεί να εμφανίσουν αυτό το είδος μόνιμης τριχόπτωσης αν το πρόσθετο παραμένει προσκολλημένο στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ουλωτική Αλωπεκία
Η τριχόπτωση με ταυτόχρονη ουλοποίηση στο τριχωτό της κεφαλής αποκαλείται Ουλωτική Αλωπεκία. Η ουλοποίηση μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά αιτιών.
- Η Αλωπεκία από Έλξη μπορεί, μετά από ένα χρονικό διάστημα, να οδηγήσει σε ουλοποίηση και μόνιμη απώλεια τριχών.
- Η Τριχοτιλλομανία μπορεί προοδευτικά να προκαλέσει μόνιμη ουλοποίηση στις περιοχές του τριχωτού της κεφαλής από όπου ξεριζώνονται για χρόνια οι τρίχες.
- O τραυματισμός στο τριχωτό που προκαλείται από φυσικό τραύμα ή έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει μόνιμα σημεία ουλοποίησης και μόνιμη τριχόπτωση.
- Οι παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη τριχόπτωση λόγω του τραύματος του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνουν:
- τις αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο ερυθηματώδης λύκος και το σκληρόδερμα
- βακτηριακές μολύνσεις όπως θυλακίτιδα, μυκητισιακές λοιμώξεις και ιογενείς λοιμώξεις, όπως o έρπης ζωστήρας.
Τριχοτιλλομανία
Η Τριχοτιλλομανία είναι μία μορφή Αλωπεκίας από Έλξη που σχετίζεται με μία ψυχαναγκαστική διαταραχή που προκαλείται όταν κάποιοι ασθενείς τραβούν και ξεριζώνουν τις τρίχες τους από το τριχωτό της κεφαλής ή από άλλες τριχωτές περιοχές του σώματος, δημιουργώντας ιδιόμορφα μοτίβα τριχόπτωσης.
Σε μακροχρόνιες περιπτώσεις Τριχοτιλλομανίας, μπορεί να προκύψει μόνιμη Αλωπεκία από Έλξη.
Με τον καιρό, το συνεχιζόμενο ξερίζωμα των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής ή της άλλης τριχωτής περιοχής θα οδηγήσει σε μία άτριχη περιοχή, δηλαδή ένα μόνιμα άδειο από τρίχες σημείο. Η χρόνια Τριχοτιλλομανία μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και μόνιμη Ουλωτική Αλωπεκία.
Στην πιο ήπια μορφή της, η Τριχοτιλλομανία είναι το παθολογικό ξερίζωμα τριχών όταν ένα άτομο διαβάζει ή βλέπει τηλεόραση. Στις πιο σοβαρές μορφές, η Τριχοτιλλομανία αποκτά ένα τελετουργικό μοτίβο και το ξερίζωμα των μαλλιών γίνεται μπροστά στον καθρέπτη. Το άτομο που πάσχει από Τριχοτιλλομανία έχει συχνά αισθήματα ενοχής σχετικά με την «περίεργη» συμπεριφορά του/της και θα προσπαθήσει να την αποκρύψει.
Δεν είναι ακόμα σαφές το εάν η Τριχοτιλλομανία πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως μία απλά «κακή συνήθεια» ή ως μία ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Εντούτοις, με την αντιμετώπισή της ασχολείται η ειδικότητα της Ψυχιατρικής και σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται εκτίμηση από ειδικό ψυχικής υγείας.
Τριγωνική Αλωπεκία
Η Τριγωνική Αλωπεκία κάποιες φορές ξεκινά κατά την παιδική ηλικία ως ανεξήγητη τριχόπτωση στις κροταφιαίες περιοχές του τριχωτού. Τα αίτια της Τριγωνικής Αλωπεκίας δεν είναι γνωστά αλλά η πάθηση μπορεί συχνά να θεραπευτεί φαρμακευτικά ή χειρουργικά. Το χαρακτηριστικό μοτίβο της τριχόπτωσης στην Τριγωνική Αλωπεκία είναι η αραίωση ή η πλήρης απουσία μαλλιών στην περιοχή γύρω από τους κροτάφους. Αν η τριχόπτωση δεν είναι πλήρης, οι τρίχες που παραμένουν στην περιοχή συχνά συρρικνώνονται και μετατρέπονται σε απλό «χνούδι», δηλαδή λεπτές, μικρές και άχρωμες τρίχες.
Τελογενής Τριχόρροια
Η Τελογενής Τριχόρροια είναι η τριχόπτωση που προκαλείται όταν ένα μεγάλο ποσοστό των τριχοθυλακίων του τριχωτού της κεφαλής περνά απότομα και μαζικά στο τελογενές στάδιο, δηλαδή στη φάση «απόπτωσης» του κύκλου ζωής του τριχοθυλακίου, όπου η τρίχα σταματάει να μεγαλώνει και πέφτει.
Τα αίτια αυτής της χρονικά μη φυσιολογικής εμφάνισης του τελογενούς σταδίου μπορεί να είναι:
- Ορμονικά,
- Διατροφικά
- Λήψη φαρμάκων (αντιπηκτικά, αντικαρκινικά)
- Ψυχολογικό σοκ
- Στρες, ή άλλα
Τις περισσότερες φορές τα μαλλιά που χάνονται, όμως, ξαναβγαίνουν.
Σύνδρομο Χαλαρών Αναγενών Τριχών
Το Σύνδρομο Χαλαρών Αναγενών Τριχών εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμη τριχοφυΐα. Κατά τη διάρκεια της του αναγενούς σταδίου (σταδίου ανάπτυξης) στον κύκλο ζωής του τριχοθυλακίου, τα μαλλιά είναι τόσο χαλαρά συνδεδεμένα στα τριχοθυλάκια εντός των οποίων μεγαλώνουν που μπορούν εύκολα να αποσπασθούν με το χτένισμα ή το βούρτσισμα. Αυτή η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί στην παιδική ηλικία και σταδιακά να βελτιωθεί ή και να εξαφανιστεί.
Άλλες αιτίες προσωρινής τριχόπτωσης
Η προσωρινή τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά αιτίων. Αν συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρόνια. Η συμβουλή ενός Δερματολόγου μπορεί να είναι καθησυχαστική και σε σχέση με την αιτία αλλά και την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Πολλά γενικότερα προβλήματα υγείας ή παθολογικές καταστάσεις, μπορεί να εκδηλωθούν και με την εμφάνιση τριχόπτωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή το αρχικό πρόβλημα δεν βρίσκεται στα ίδια τα τριχοθυλάκια, μιλάμε για δευτερογενή τριχόπτωση, που σχεδόν πάντοτε είναι προσωρινή. Γενικά, στην δευτερογενή τριχόπτωση, όταν διορθωθεί η όποια πάθηση ή περάσει η αιτία που την προκάλεσε, αυτές οι τρίχες φυτρώνουν ξανά μετά από 3-4 μήνες. Αιτίες προσωρινής τριχόπτωσης είναι για παράδειγμα ο Υποθυρεοειδισμός και ο Υπερθυρεοειδισμός, η Εγκυμοσύνη, το σωματικό και ψυχικό Στρες, κάποιες κατηγορίες φαρμάκων κ. ά. Τέλος υπάρχει και η λεγόμενη Παροδική, διάχυτή τριχόπτωση, οι ασθενείς συχνά αναφέρουν πως χάνουν τα μαλλιά τους. Ωστόσο αυτό δεν έχει να κάνει με την εποχή και μπορεί να συμβεί όλες τις εποχές.