winnie-byanyima-profile

WORLD AIDS DAY 2022 – “Equalize”  

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2022 ας μοιραστούμε κάποιες σκληρές πραγματικότητες, κάποιες σκέψεις, ένα μήνυμα και την ελπίδα να γίνει το AIDS, ως παγκόσμια απειλή κατά της υγείας, παρελθόν.

 

Το AIDS με νούμερα

 

Ο ρυθμός της προόδου μείωσης των νέων λοιμώξεων με HIV, αύξησης της πρόσβασης σε θεραπείες και εξάλειψης των θανάτων από AIDS επιβραδύνεται.

1.5

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

άνθρωποι μολύνθηκαν με HIV μέσα στο 2021

38.4

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

άνθρωποι ζουν με HIV μέσα στο 2021

650

ΧΙΛΙΑΔΕΣ

άνθρωποι πέθαναν από AIDS μέσα στο 2021

 

Τα νούμερα είναι συγκλονιστικά και μας κάνουν ίσως να χάνουμε την ελπίδα ότι θα κερδηθεί ο πόλεμος. Όμως οι ανισότητες που διαιωνίζονται στην μάχη κατά του AIDS δεν είναι αναπόφευκτες, αντιθέτως μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 

Equalize” το μήνυμα της UNAIDS για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα 

 

Αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1η Δεκεμβρίου, η UNAIDS προτρέπει τον κάθε έναν από εμάς να ψάξει για λύσεις που θα αντιμετωπίσουν τις ανισότητες, οι οποίες εμποδίζουν την πρόοδο για την εξάλειψη του AIDS

Το “Equalize”, κεντρικό μήνυμα της φετινής καμπάνιας κατά του AIDS, μας καλεί να αναλάβουμε δράση και να συμμετέχουμε στις αποδεδειγμένες στην πράξη ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να βοηθήσουμε ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στο AIDS.

Αυτές περιλαμβάνουν:  

 • Την αύξηση της διαθεσιμότητας, ποιότητας και καταλληλόλητας των υπηρεσιών, για τη θεραπεία του HIV, έτσι ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στην εξέταση και ενημέρωση για πρόληψη.
 • Την μεταρρύθμιση νόμων, πολιτικών και πρακτικών για να αντιμετωπιστεί το Στίγμα και ο Αποκλεισμός που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν με τον ιό του HIV καθώς και οι ομάδες ευαίσθητων και περιθωριοποιημένων πληθυσμών, προκειμένου όλοι να εισπράττουν σεβασμό και να νοιώθουν ευπρόσδεκτη από την κοινωνία.
 • Την διασφάλιση ότι μέσω της τεχνολογίας η επιστημονική γνώση και οι εξελίξεις αυτής στον τομέα του HIV φτάνουν σε όλες τις κοινότητες σε όλο τον πλανήτη.
 • Οι κοινότητες αυτές θα μπορέσουν να κάνουν χρήση και να υιοθετήσουν το μήνυμα “Equalize” ώστε να φωτίσουν τις συγκεκριμένες ανισότητες, τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν καθημερινά, και να πιέσουν για τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές. 

Έχουν απομείνει μόλις οκτώ χρόνια μέχρι το 2030, που είναι η χρονιά στόχος για την εξάλειψη του AIDS, ως παγκόσμια απειλή κατά της υγείας. Οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και νομικές ανισότητες πρέπει να αντιμετωπιστούν με την διαδικασία του επείγοντος. Οφείλουμε όλοι, η Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα συνεχίζοντας αδιάληπτα την επιστημονική έρευνα, Οι Κυβερνήσεις όλων των χωρών πράττοντας με τόλμη, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και κυρίως λειτουργώντας ως εμπνευσμένοι Ηγέτες, και τέλος οι πολίτες όλης της γης, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σπάσει το φράγμα των ανισοτήτων και να λήξει με οριστική νίκη αυτός ο πόλεμος κατά του AIDS, που ταλανίζει εδώ και 40 και πλέον χρόνια όλη την ανθρωπότητα.

 

Μπορούμε να νικήσουμε το AIDS – αν τερματίσουμε εδώ και τώρα τις ανισότητες που διαιωνίζονται. Αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, θέλουμε όλοι να γίνουν συμμέτοχοι ώστε να μοιραστεί το μήνυμα πως όλοι επωφελούμαστε αν αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες”, ανέφερε η Winnie ByanyimaUNAIDSExecutiveDirector. “Για να είμαστε όλοι ασφαλείς, για να προστατεύσουμε την Υγεία όλων μας, πρέπει να γίνουμε όλοι Ίσοι, να εξισωθούμε.

(Παρακολουθήστε όλο το μήνυμα της Winnie Byanyima, UNAIDS Executive Director, σε video https://youtu.be/v3PGw26gGsw)

 

Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία υιοθετεί το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της UNAIDS, “Equalize” και συνοψίζει λέγοντας σταθερά και αταλάντευτα

 • Ναι για όλους 
  • αδιακρίτως στην προληπτική εξέταση και την έγκαιρη διάγνωση
  • στην άμεση έναρξη θεραπείας
  • στην αναθεώρηση της επικίνδυνης συμπεριφοράς
 • Όχι στις Διακρίσεις και στο Στίγμα

Comments are closed.