Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι μυρμηκιές;

Oι μυρμηκιές ανάλογα με την κλινική τους εικόνα κατηγοριοποιούνται σε:

Κοινές μυρμηγκιές: Οι μυρμηγκιές αυτές μπορεί να είναι στρογγυλές ή να έχουν ακανόνιστο σχήμα και είναι χρώματος λευκού, γκρίζου ή καφέ. Μπορεί να είναι επίπεδες ή να σχηματίζουν επάρματα στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Οι κοινές μυρμηγκιές αναπτύσσονται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάχτυλα και την παλάμη, αλλά μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα γόνατα και στο πρόσωπο, σε περιπτώσεις τραυματισμού του δέρματος.
Ομαλές μυρμηγκιές: Οι ομαλές μυρμηγκιές είναι ασυμπτωματικές, ελαφρώς επηρμένες ή επίπεδες βλάβες με λεία επιφάνεια και ανοιχτό καφέ ή γαλαζοκίτρινο χρώμα. Οι ομαλές μυρμηγκιές εντοπίζονται συνήθως στο μέτωπο, στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, στο πηγούνι, στο λαιμό και στα πόδια. Η μορφή τους, συνήθως, είναι μια ευθεία γραμμή, ως αποτέλεσμα εξάπλωσής τους λόγω ξυσίματος της περιοχής (φαινόμενο Koebner).
Θηλωματώδεις μυρμηγκιές: Οι μυρμηγκιές αυτής της κατηγορίας εμφανίζονται συνήθως στους άνδρες και κατανέμονται στην περιοχή του προσώπου ή του λαιμού. Συχνά, οι μυρμηγκιές αυτές σχηματίζουν μικρές ομάδες στο γένι των ανδρών και στο τριχωτό της κεφαλής.
Δακτυλοειδείς ή Νηματοειδείς μυρμηγκιές: Οι μυρμηγκιές αυτές μοιάζουν με θηλώματα και εντοπίζονται κυρίως στα πλάγια του λαιμού, στις μασχάλες και στις μηρογεννητικές πτυχές. Ονομάζονται μυρμηκιώδη θηλώματα και πολλαπλασιάζονται με τη τριβή ή με τη χρήση αλυσίδων γύρω από το λαιμό.

Comments are closed.