World Aids Day Vectors by Vecteezy

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2021

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

 

Το 2021 συμπληρώνονται 40 χρόνια από την πρώτη περιγραφή κρούσματος AIDS. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων υπολογίζεται σε περισσότερα από 75.000.000 σε όλο τον κόσμο, από τα οποία σχεδόν το 50% έχει καταλήξει. Παρά τον εθισμό της κοινής γνώμης στην απειλή που αντιπροσωπεύει ο HIV, η πανδημία του SARS-CoV2 ήρθε να θυμίσει ότι οι λοιμώξεις όχι μόνον υπάρχουν, αλλά μπορούν να διασπείρονται ευρύτατα και να προκαλούν σοβαρές υγειονομικές κρίσεις με επιπλοκές στη οικονομία, στην κοινωνική δραστηριότητα και στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Στους κινδύνους των λοιμώξεων η επιστημονική κοινότητα αντιπαρατάσσει συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες αντιμετώπισης. Για τον κορονοϊό, ήδη από τον πρώτο χρόνο εμφάνισής του, υπάρχουν σχετικώς αποτελεσματικά εμβόλια και αναμένονται σύντομα τα πρώτα φάρμακα. Για την HIV λοίμωξη το εμβόλιο είναι μακριά ακόμη, υπάρχουν όμως δεκάδες πλέον φάρμακα που εξουδετερώνουν τη δράση του ιού στον οργανισμό, αποκλείουν την εξέλιξη του νοσήματος και εξασφαλίζουν μακρά επιβίωση των ασθενών με καλή ποιότητα ζωής.Παράλληλα, ελαχιστοποιούν τη μεταδοτικότητα από τους ασθενείς που λαμβάνουν τακτικά και με συνέπεια τη θεραπεία τους. Έτσι, όσο νωρίτερα τίθεται η διάγνωση και αρχίζει η θεραπεία, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες διασποράς του ιού.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα χορηγούνται επίσης ως πρόληψη, σε άτομα που εκτέθηκαν στον HIV (Post Exposure Prophylaxis, PEP), αλλά και σε άτομα με επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, ώστε να αποφύγουν τη μόλυνση στην – πολύ πιθανή – περίπτωση έκθεσης στον ιό (Pre Exposure Prophylaxis, PrEP). Η προσέγγιση αυτή (PrEP), έχει καθιερωθεί από δεκαετίας και χορηγείται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αν και όχι ακόμη στην Ελλάδα.

Εν τούτοις, οι προσπάθειες συνεχίζονται: η μεταβολή της συμπεριφοράς υψηλού κινδύνου παραμένει το κύριο μέσο πρόληψης της διασποράς του HIV. Αποτελεί όμως και μέσο άμυνας έναντι και των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ), που τα τελευταία χρόνια ακολουθούν συνεχώς αυξητική πορεία.

Ο στόχος του περιορισμού της εξάπλωσης του HIV και των άλλων ΣΜΝ δεν είναι ο μόνος. Εξ ίσου σημαντική είναι η αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα οι HIV-ασθενείς. Οι άξονες δράσης της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, όπως περιγράφονται από τον ΠΟΥ, το CDC και άλλους οργανισμούς, περιλαμβάνουν την όσο το δυνατόν πρώιμη διάγνωση και άμεση έναρξη θεραπείας σε όλους τους ασθενείς με απώτερο στόχο την διακοπή της διασποράς έως το 2030, αλλά και την εξάλειψη των διακρίσεων (“zero stigma”)

Οι ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του SARS-CoV 2 δεν μπορούν να εξαλείψουν τις άλλες προτεραιότητες της Δημόσιας Υγείας. Και επειδή οι απειλές για τη Δημόσια Υγεία δεν προβλέπεται να εκλείψουν, τα άτομα πρέπει να επανεξετάζουν τη στάση τους απέναντι στους κινδύνους, τον τρόπο σκέψης και θεώρησης, αλλά και το πως αντιμετωπίζουν τα θύματα της νόσου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, σταθερά και αταλάντευτα:

  • ΝΑΙ στην προληπτική εξέταση και την έγκαιρη διάγνωση
  • ΝΑΙ στην άμεση έναρξη θεραπείας
  • ΝΑΙ στην αναθεώρηση της επικίνδυνης συμπεριφοράς
  • ΟΧΙ στις διακρίσεις και το στίγμα

Δείτε το σχετικό βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS εδώ:

Εκ μέρους της Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας

www.edae.gr

Comments are closed.