Μοιάζει, αλλά δεν είναι ακμή…
Η ακμή είναι η σημαντικότερη ίσως δερματολογική πάθηση που θα απασχολήσει τον/την έφηβο για αρκετά χρόνια, με δερματολογικές βλάβες στο πρόσωπο αλλά και στην πλάτη και το ντεκολτέ οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την διάθεση και να περιορίσουν την ευεξία. Τα τελευταία πάντως χρόνια πληθώρα θεραπευτικών επιλογών προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις σχεδόν σε κάθε περιστατικό. Η ακμή σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο μπορεί να επιμείνει και σε μεγαλύτερες ηλικίες, όμως στην ενήλικη πια ζωή είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πολλές φορές βλάβες στο πρόσωπο που μοιάζουν με ακμή είναι πολύ πιθανόν να μην είναι, αλλά να οφείλονται σε άλλες παθήσεις και να χρειάζονται εντελώς διαφορετική προσέγγιση και θεραπεία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ροδόχρου νόσου η οποία μάλιστα στο παρελθόν ακριβώς λόγω της ομοιότητας της με την ακμή ήταν γνωστή ως ροδόχρους ακμή ενώ στην πραγματικότητα τόσο η παθοφυσιολογία όσο και οι εκλυτικοί παράγοντες και η θεραπεία διαφέρουν ριζικά.
Κλινικά χαρακτηριστικά, προδιαθεσικοί και εκλυτικοί παράγοντες:
- Ερύθημα στο πρόσωπο, διευρυμένα αγγεία, ερυθρές βλατίδες ή «σπυριά» με πύον, μεγέθυνση της μύτης (ρινόφυμα), ενοχλήσεις σε βλέφαρα και μάτια
- Γενετικό υπόβαθρο
- Ανοικτό χρώμα δέρματος
- Κρύο, ζέστη
- Ηλιακή ακτινοβολία
- Αλκοόλ
- Στρες
- Φαρμακευτικοί παράγοντες όπως η κορτιζόνη
Συμβουλές για την έγκαιρη διάγνωση και την επιτυχή θεραπεία:
- Δεν ξεχνάμε ότι δερματολογικές βλάβες στο πρόσωπο δεν σημαίνουν ταυτόχρονα ακμή
- Δεν ακολουθούμε μόνοι μας ή χωρίς δερματολογική συμβουλή θεραπεία ακμής
- Όταν η πορεία της «ακμής» μας στο πρόσωπο στην ενήλικο πια ζωή δεν είναι η αναμενόμενη ζητούμε δερματολογική εκτίμηση
- Αποφεύγουμε στο βαθμό που είναι δυνατό την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο,
και το πολύ αλκοόλ
- Προσεκτική χρήση καλλυντικών προϊόντων που είναι καλά ανεκτά από το δέρμα μας
- Καθημερινός καθαρισμός προσώπου με εξειδικευμένα προϊόντα
Το σημαντικότερο πάντως είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι βλάβες στο πρόσωπο δεν συνεπάγονται αυτόματα ακμή αλλά αντίθετα ιδιαίτερα στην ενήλικη ζωή μπορεί να οφείλονται σε εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους παθήσεις. Όταν η πορεία δεν είναι η αναμενόμενη συμβουλευτείτε και ακολουθήστε τις οδηγίες του Δερματολόγου σας.
(Επιμέλεια κειμένου: Δημήτριος Παπακώστας)
Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ)